Porady

Bawarka przepis

Niektórzy nie uznają czarnej herbaty z dodatkami. Dla nich musi być mocna i cierpka, o żadnej słodkiej nutce nie może być mowy. Z kolei inni lubią nieraz spróbować czegoś innego, na przykład herbaty z pokaźną dawką mleka. Dla nich więc przygotowaliśmy wpis o tym, jak przyrządzić oryginalną bawarkę.

Bawarka – co to jest?

Zanim przejdziemy do rzeczy, powiedzmy sobie co nieco o samym napoju. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że bawarka to herbata z mlekiem, natomiast chyba nieliczni wiedzą, skąd się wzięła ta frapująca nazwa. Dlaczego mieszkanka niemieckiej krainy geograficznej współdzieli nazwę z tym naparem? Otóż, żeby było zabawniej, receptura wywodzi się z Francji. Tam też otrzymała wdzięczne imię bavarois, czyli właśnie nasza bawarka. Przywędrowała do nas w czasie Sejmu 4-letniego. I zadomowiła się na dobre.

Jak ją przyrządzić

Największymi smakoszami bawarki – choć jej tak nie nazywają – są z pewnością Anglicy, u nich zwyczaj picia herbaty z mlekiem jest dość szeroko rozpowszechniony. Na nich też będziemy się wzorowali podczas przyrządzania naszej wyśmienitej bawarki.

Czego potrzebujemy?:

Pół szklanki mleka,

Dobrej herbaty (najlepiej sypanej Assam lub Ceylon)

Świeżej, przefiltrowanej wody.

Zatem do dzieła! Równocześnie podgrzewamy podaną ilość mleka i zaparzamy mocną herbatę na pół szklanki wody.

Mieszamy ze sobą dokładnie składniki i… gotowe! Nie pozostaje nam nic innego, jak rozkoszować się aromatem herbaty przełamanej mleczną nutą.