Kolejna witryna oparta na WordPressie

w czym jest żelazo?
Porady

W czym jest żelazo?

Często spotykamy się z pojęciem zbilansowanej diety. Chodzi o to, by jeść w miarę różnorodny pokarm, dzięki czemu łatwiej dostarczyć organizmowi tego, co niezbędne. To istotne, gdyż wiele substancji i pierwiastków potrzebujemy otrzymać z zewnątrz. Dotyczy to choćby żelaza. Spełnia on w ciele niezwykle ważne funkcje. Dlatego tak istotne, jest, by go nie zabrakło.

Poszukajmy więc w go w produktach, by odpowiedzieć sobie na pytanie – w czym jest żelazo?

Produkty bogate w żelazo

Żelazo jest nam niezbędne, byśmy byli zdrowi. Bierze wszakże udział przy kluczowych procesach, choćby podczas tworzenia krwinek czerwonych czy mioglobiny (białka budującego mięśnie). Niedobór żelaza przysparza rozmaitych dolegliwości, niektóre z nich są dosyć poważne, na przykład anemia. Z drugiej strony trzeba też pamiętać, żeby nie przesadzić z żelazem, gdyż może to wywołać problemy z przewodem pokarmowym.

Najlepiej spełniać dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Przy czym należy dokonać pewnego rozróżnienia. Otóż w pokarmie znajdują się dwa typy żelaza – hemowe i niehemowe.

Pierwsze znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie obfitym źródłem żelaza są podroby – czyli głównie wnętrzności zwierząt nadające się do spożycia. Wśród nich cennym produktem jest wątroba wieprzowa, która na 100 gram produktu zawiera 18 gram żelaza, czy kiszka krwista.

Drugi rodzaj żelaza – niehemowe – znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego. Dużo zawierają go produkty zbożowe (zwłaszcza otręby pszenne – 14 g/100g), orzechy (pistacjowe – 15g/100g) oraz nasiona (dynia 15g/100g).

Dość dużo jest go także w soi, fasoli białej czy soczewicy.

Lecz należy przede wszystkim pamietać, że żelazo hemowe jest zecydowanie lepiej przyswajane przez nasz organizm, podczas gdy żelazo niehemowe w większej mierze zostaje wydalone.

Poza tym żelazo z niektórymi składnikami wchłania się gorzej, a z innymi lepiej. Dobremu przyswajaniu owego pierwiastka sprzyja witamina C, która potrafi zwielokrotnić ilość przyjętego żelaza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *