Ciężkie pytania

Jak smakuje ludzkie mięso?

Pytanie zawarte w tytule tego artykułu może zmrozić krew w żyłach. Ale pamiętajmy, że kanibalizm – czy nam się to podoba, czy nie – istniał i nadal występuje, w wielu plemionach.

Ludzie jedli ludzi. Jedni dlatego, że wierzyli w wielką moc mięsa pokonanego wroga czy w ramach samego rytuału. A inni, aby przeżyć – jak choćby mieszkańcy Ukrainy w latach 30. XX wieku podczas Wielkiego Głodu. Co ciekawe, nawet współcześnie zdarzają się sporadyczne przypadki kanibalizmu. Kilka razy media podawały szokując informacje, że ktoś zabił człowieka i ze smakiem pożarł jego… genitalia. No to jak smakuje ludzkie mięso?

Smaczne czy ohydne

Pamiętacie Hannibala Lectera i słynną scenę, kiedy odgryza ludzkie ucho? Wrażliwi widzowie odwrócili wtedy głowę z obrzydzeniem. Ale już przyrządzający “wykwintne” danie serialowy Lecter nie wzbudzał aż takich negatywnych emocji. Mimo że wiadomo było, jakie składniki do niego dodał… Ciekawość więc niektórych zżera. Dobre w smaku to ludzkie mięso czy może tak okropne, że nie da się go przełknąć? Autor książki “Sekretna kolacja” odkrył, że jest zbliżone do… wieprzowiny, a więc słodko-gorzkie. Z kolei pewien brytyjski naukowiec przygotował tabelę, w które umieścił – uwaga! – kaloryczność poszczególnych części ciała.

Ilość kalorii w ludzkim mięsie

No to chodźmy najeść się do syta, zlizując ostatnie kawałeczki z kości. Mięso z człowieka jest bowiem pożywne. Wystarczy, że waży on blisko 70 kg, a nasz organizm otrzyma 81 500 kalorii! Najwięcej wartości odżywczych ma udo – 10 tysięcy, ale już np. w nerkach jest ich znacznie mniej. Warto tutaj nadmienić, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego – głównie mężczyzny – wynosi 2,5 tys. kcal. Łatwo więc obliczyć, że jedząc tylko “ludzinę” z jednego człowieka, przetrwa on prawie miesiąc. Z kolei 25-osobowa, zagubiona w leśnej głuszy, grupa musiałyby pożerać co dziennie mięsko z 3 ludzi. Ale czy nie lepiej, aby upolowali jakieś leśne, bardziej zjadliwe, zwierzę i podpiekli je nad ogniskiem? Będzie to na pewno i zdrowsze, i smaczniejsze. Nikomu wtedy nawet przez myśl nie przejdzie, jak smakuje ludzkie mięso.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *