w czym parzyć herbatę
Bez kategorii Porady

W czym parzyć herbatę

Wydawać by się mogło, że do zaparzenia herbaty wystarczą jedynie: szklanka i wrzątek. Jednak obecnie na rynku jest bardzo wiele naczyń przeznaczonych do parzenia herbaty, z których może skorzystać każdy. Niezależnie od tego, czy to zwykły chwyt marketingowy, ładny gadżet lub praktyczne narzędzie ułatwiające tworzenie aromatycznego napoju – różnorodność naczyń jest ogromne. Bez wątpienia sposób przygotowania herbaty ma wpływ na ostateczny smak. Zatem w czym przygotować napar, by był jak najlepszy?

Imbryk do herbaty

Do najpopularniejszych naczyń do parzenia herbaty należą imbryki. Występują w różnych pojemnościach, od 0,5 l nawet do 1,5 l, a wszystko to, byś mógł dobrać go do swoich potrzeb. Wykonane są zazwyczaj ze szkła lub żeliwa. We wnętrzu imbryka znajduje się sitko, czyli zaparzacz, do którego wsypujemy susz herbaciany. Czas parzenia zależy od rodzaju herbaty i intensywności na jakiej nam zależy. Kiedy napój jest gotowy wystarczy usunąć susz z imbryka. Ważne by nasze narzędzie było mocno nagrzane, ponieważ tylko wtedy po wlaniu, temperatura nie zmieni się znacząco. W przypadku szklanego imbryka należy uważać z temperaturą, gdy będzie ona za wysoka, nasz elegancki imbryk może ulec pęknięciu.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie person-pouring-liquid-into-brown-ceramic-cup-814264.jpg

Porcelanowy dzbanek do herbaty

Najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem do zaparzenia herbaty należy porcelanowy dzbanek. Jest nie tylko piękną ozdobą, ale również świetnie spełnia swoje zadanie. Do ich największych minusów należy brak wewnętrznego zaparzacza, ale spokojnie – można go dokupić osobno. Komplet składający się z dzbanka i identycznych filiżanek prezentuje się niezwykle pięknie na stole podczas przyjęć.

Kubek z zaparzaczem

Kiedy zależy nam na jednej herbacie, do zaprzenia wystarczy jedynie kubek z zaparzaczem. Idealnym rozwiązaniem jest pokrywka, która pomoże w przygotowaniu naparu. Wybór takich naczyń jest ogromny.

Oprócz tego możemy spotkać się z zaparzaczami w postaci: takoname, shiboridashi oraz gaiwanu. Pierwsze dwa pochodzą z Japonii, natomiast ostatni z Chin. Są tradycyjnymi naczyniami, które obecnie również znajdują swoje zastosowanie we współczesnym świecie. Dlatego, jeśli wciąż zastanawiasz się nad kupnem naczynia do herbaty, zdecyduj się na jedną z naszych propozycji.