Zagwozdki

Co ma najwięcej białka?

Białko jest jednym z niezbędnych składników zdrowej diety. Jest niezmiernie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo duże znaczenie ma przede wszystkim dla osób, które uprawiają sport. Dlaczego białko jest tak ważne i co ma najwięcej białka?

Białko – co to jest?

Białko to jeden z najważniejszych mikroskładników dostarczanych w diecie do organizmu. Proteiny, bo tak często nazywane jest białko, są odpowiedzialne za przemiany metaboliczne, dostarczają sporej ilości energii, ale przede wszystkim są odpowiedzialne za regenerację mięśni po wysiłku.

Bez odpowiedniej dawki białka mięśnie po wysiłku nie mają szansy się zregenerować. Najskuteczniejsze jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka do 30 minut po wzmożonym wysiłku.

Produkty zawierające białko

Zastanawiając się, co ma najwięcej białka nie można zapomnieć o rybach. Dodatkowo ich zaletą jest to, że ich mięso najczęściej jest chude oraz obfituje w kwasy omega 3. Najbogatsze w białko ryby to tuńczyk, łosoś wędzony, makrela wędzona, halibut, łosoś świeży, szprot oraz dorsz. Idealnym źródłem białka są również krewetki koktajlowe, które w 100 g zawierają około 27 g białka.

Kolejnym pokarmem bogatym w białko są jajka. Jest to idealny pomysł na śniadanie, gdyż wysokobiałkowy poranek rozkręci metabolizm na cały dzień.

Dieta bogata w nabiał jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jogurty, oczywiście wyłącznie naturalne z małą zawartością cukru zmiksowane z owocami to idealne źródło białka. Warto również wiedzieć, że należy unikać jogurtów typu light, które zawierają dużą ilość chemicznych dodatków.

Mleko, sery, śmietana, czy twaróg to również niezbędne elementy diety. Bogate w białko są również pistacje, które w 100 g zawierają aż 20, 6 g białka. Również inne orzechy, takie jak migdały, nerkowce, włoskie, laskowe, pinii, brazylijskie to świetne źródło białka szczególnie po wieczornym treningu.

Kolejnym elementem diety jest chude mięso. Pierś kurczaka bez skóry, wieprzowina, schab bez kości, wątróbka wieprzowa, pierś z kaczki, czy mięso z uda bądź piersi indyka bez skóry to kolejny niezbędny element zdrowej diety.

Dla osób, które chcą zrezygnować mięsa idealnym zamiennikiem jest soja, która w 100 g zawiera 12 g białka. Fasola, soczewica zielona, żółta oraz czerwona, nasiona słonecznika, grochu, ciecierzycy, czy bobu to również dobry zamiennik.