O pietruszce można mówić wiele, a przede wszystkim o tym, że jest niedoceniana. Ze względu na swoją popularność w wielu daniach i wywarach, jej rola w codziennym odżywianiu została sprowadzona do dodatku smakowego. Nie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że pietruszka może być głównym składnikiem herbaty, która doda energii i wspomoże odchudzanie.
Pietruszka: właściwości
Pietruszka składa się z korzenia i natki. Każda z tych części bogata jest w inne składniki mineralne, witaminy i flawonoidy, których na próżno szukać w składzie innych warzyw. Flawonoidy to przeciwutleniacze, które chronią organizm przed powstawaniem wolnych rodników i dbają o układ krwionośny.
Sama natka pietruszki zawiera duże ilości witaminy C oraz beta karotenu. Oprócz tego występuje w niej wysokie stężenie żelaza i witaminy E. Znajdziemy w niej również magnez, wapno, potas, fosfor, cynk i miedź.
Zbawienny wpływ herbaty z pietruszki
O tym, że pietruszka posiada witaminy już wiemy, jednak w jaki sposób wpływa ona na funkcjonowanie naszego organizmu?
- Przeciwobrzękowo,
- moczopędnie,
- oczyszczająco,
- odtruwająco,
- przyspiesza spalanie tłuszczu,
- ułatwia wypróżnianie,
- wpływa na trawienie i nerki,
- łagodzi bóle menstruacyjne,
- wspomaga pracę serca.
Herbata z pietruszki
Aby przyrządzi herbatę z pietruszki potrzebne nam będą:
- średni korzeń pietruszki,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- 2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Korzeń pietruszki należy umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Całość zalać wodą i gotować po przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać natkę pietruszki i gotować przez kolejne 2-3 minuty. Wywar zostawić pod przykryciem. Kiedy napar wystygnie, przecedzamy go i do ciepłego napoju dodajemy łyżeczkę miodu dla polepszenia smaku. Na zdrowie!
Napar z pietruszki posiada liczne zalety, których nie sposób zliczyć dlatego, aby zachęcić Was do wypróbowania leczniczego wywaru napiszemy tylko, że:
- jest tani,
- prosty w przygotowaniu,
- jest w pełni naturalny i bezpieczny.