napar z majeranku
Porady

Napar z majeranku

Z czym nam się kojarzy majeranek? Z roślinką o przyjemnym zapachu, który sprawia, że potrawy nabierają lepszego smaku. Raczej nie pomyślimy, że moglibyśmy go wypić. Tymczasem da się przyrządzić z niego całkiem smaczny napar.

Napar z majeranku – na co?

Mamy w zwyczaju, aby zaparzać sobie czarną bądź zieloną herbatą. Do tej pory nawet nie pomyśleliśmy, aby codziennie pity napar zastąpić czymś innym. Na przykład majerankiem! A to całkiem dobry pomysł, szczególnie dla tych, którzy muszą unikać kofeiny bądź nie działa ona na nich tak, jak powinna.

Poleca się ten wywar na szereg dolegliwości. Niektórzy stosują go na wypadek kaszlu czy innych problemów z układem odpornościowym. Szczególnie polecamy napar z majeranku na kłopoty z snem, stresem, osłabienie i ogólnie obniżony nastrój. Można więc powiedzieć, że wykazuje delikatne działania adaptogenne, czyli takie, które ułatwiają organizmowi przystosować się do rozmaitych warunków zewnętrznych.

Napar z majeranku – przepis

Nie ma wielkiej filozofii, jeśli chodzi o własnoręczne sporządzenie naparu z majeranku. To zdecydowanie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Wsypujemy dwie łyżeczki suszu do kubeczka. Dodajemy trawę cytrynową, która wzmocni smak, wydobędzie bogactwo aromatów z majeranku i przede wszystkim doda kilka cennych substancji.

Gotujemy wodę, pamiętając aby ją wcześniej przefiltrować. Jeśli chcemy, by napar był jak najsmaczniejszy, musi powstać na bazie smacznej i zdrowej wody.

Na zdrowie, ferajno!