napar z imbiru
Porady

Napar z imbiru

Schyłek stycznia, pogoda niestabilna, ciśnienie skacze i spada, to pora, gdy chętnie sięgamy imbir. Lubimy go wykorzystywać w kuchni, bo nadaje potrawom egzotyki – ale równie świetnie sprawdza się pod postacią naparu. Dzisiaj opowiemy sobie o jego właściwościach oraz jak go najszybciej przygotować.

Napar z imbiru – właściwości

Imbir ma wiele pożądanych przez nas właściwości. Owszem, cenimy go także za jako cytrusowy smak, ale chodzi nam także o inne dobrodziejstwa. Przyjmujemy go zarówno w świeżej postaci jak i sproszkowanej – obydwie formy nieco różnią się działaniem.

Składnik ten działa na nas rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo Uważa się, że uśmierza ból głowy, włącznie z uciążliwymi migrenami. Już sam zapach imbiru działa na nas orzeźwiająco i pomaga nam wstać na nogi. Często się go również używa w przypadku przeziębień – a to ze względu na właściwości przeciwzapalne. Poza tym od wieków stosuje się imbir jako środek zaradczy na problemy trawienne, skurcze czy bóle brzucha.

Napar z imbiru – przepis

Istnieje wiele przepisów na wywar z imbiru. Zwykle korzeń tej przyprawy łączony jest z takimi składnikami jak miód czy cytryna. Nieraz zaleca się długie trzymanie imbiru w wodzie, aby wydobyć z jego całą moc. My zaś proponujemy zdecydowanie szybszą metodę.

Czego potrzebujemy?

Przydadzą nam się:

kawałek świeżego imbiru; świeża, przefiltrowana woda; elektryczny czajniczek; cytryna i łyżeczka miodu.

Zagotowujemy wodę; w międzyczasie odcinamy centymetr imbiru (chyba że wolimy więcej – wtedy śmiało!) i kładziemy go do dużej szklanicy, dodajemy do niego plasterek cytryny (ewentualnie wyciskamy sok) i łyżeczkę miodu. Gdy woda się zagotuje, zalewamy wrzątkiem przygotowane składniki. Przykrywamy naczynie i czekamy pięć minut.

Wtedy nie pozostaje nam już nic innego, jak napawać się aromatycznym naparem…