Idąc dziś do lodziarni czy sklepu, by uraczyć się lodami, przeważnie nie zastanawiamy się nad długą historią odkryć, która doprowadziła do powstania tych przysmaków. Nie uczy się o tym także na lekcjach historii, gdyż nauczyciele skupiają się raczej na bitwach, które zmieniły losy świata, a nie na mrożonych deserach. Postanowiliśmy więc przenieść zainteresowanie historią na dziedzinę gastronomii. Prześledźmy zatem niezwykłe dzieje lodów.
Lody w starożytności
Zanim lody przyjęły postać, pod jaką znamy je dziś, wcześniej występowały w nieco innych formach. Najpierw nasi praprzodkowie zjadali inne mrożone przysmaki. W niektórych magazynach czy na portalach pojawiają się teksty głoszące, jakoby to Marco Polo przybył z Chin do Europy z recepturą na lody. Tymczasem jest to wyłącznie legenda, choć jest w niej także pewne ziarno prawdy. Otóż w starożytnych Chinach, czyli przed podróżami słynnego Włocha, na cesarskim dworze głowa państwa oraz jego goście zajadali się pewnym zmrożonym przysmakiem. Składał się z kawałków lodu oraz soków wyciśniętych z owoców. Pierwsze sprowadzane były z gór, drugie pochodziły z cesarskich sadów. Chińczycy nie byli wówczas jedynymi ludźmi, którzy wykorzystali lód do chłodzenia i przechowywania jedzenia. Władca Persji również jest dziś z tego znany, podobnie jak imperatorzy Rzymu.
Neron i inni
Lodowe desery serwowano między innymi okrytemu złą sławą Neronowi. Czyli nie tylko lubił ogień (w końcu podpalił Rzym), lecz również lód. Mniej więcej w tym samym czasie podobnymi delicjami zajadali się perscy wodzowie. W wysoko rozwiniętej Persji tworzono nawet podziemne chłodnie, w których przechowywano bryły lodu oraz inne smakowite pożywienie.
Lody w czasach nowożytnych
Jednak w starożytności jadano coś co bardziej przypominało dzisiejsze sorbety niż lody. Dopiero wiele stuleci później zaczęto wytwarzać lodowe desery z wykorzystaniem mleka czy śmietanki. Wcześniej Francesco Procopio przywędrował z Włoch do Francji. Udoskonalił stare receptury, wykorzystując między innymi przepisy arabskie i sycylijskie, i desery lodowe zaczął serwować w pierwszej lodziarni. Założył ją w Paryżu. W późniejszych latach do tych deserów dodawano także mleko, tworząc pierwsze w historii lody rzemieślnicze.