historia lodów
Zagwozdki

Historia lodów

Idąc dziś do lodziarni czy sklepu, by uraczyć się lodami, przeważnie nie zastanawiamy się nad długą historią odkryć, która doprowadziła do powstania tych przysmaków. Nie uczy się o tym także na lekcjach historii, gdyż nauczyciele skupiają się raczej na bitwach, które zmieniły losy świata, a nie na mrożonych deserach. Postanowiliśmy więc przenieść zainteresowanie historią na dziedzinę gastronomii. Prześledźmy zatem niezwykłe dzieje lodów.

Lody w starożytności

Zanim lody przyjęły postać, pod jaką znamy je dziś, wcześniej występowały w nieco innych formach. Najpierw nasi praprzodkowie zjadali inne mrożone przysmaki. W niektórych magazynach czy na portalach pojawiają się teksty głoszące, jakoby to Marco Polo przybył z Chin do Europy z recepturą na lody. Tymczasem jest to wyłącznie legenda, choć jest w niej także pewne ziarno prawdy. Otóż w starożytnych Chinach, czyli przed podróżami słynnego Włocha, na cesarskim dworze głowa państwa oraz jego goście zajadali się pewnym zmrożonym przysmakiem. Składał się z kawałków lodu oraz soków wyciśniętych z owoców. Pierwsze sprowadzane były z gór, drugie pochodziły z cesarskich sadów. Chińczycy nie byli wówczas jedynymi ludźmi, którzy wykorzystali lód do chłodzenia i przechowywania jedzenia. Władca Persji również jest dziś z tego znany, podobnie jak imperatorzy Rzymu.

Neron i inni

Lodowe desery serwowano między innymi okrytemu złą sławą Neronowi. Czyli nie tylko lubił ogień (w końcu podpalił Rzym), lecz również lód. Mniej więcej w tym samym czasie podobnymi delicjami zajadali się perscy wodzowie. W wysoko rozwiniętej Persji tworzono nawet podziemne chłodnie, w których przechowywano bryły lodu oraz inne smakowite pożywienie. 

Lody w czasach nowożytnych

Jednak w starożytności jadano coś co bardziej przypominało dzisiejsze sorbety niż lody. Dopiero wiele stuleci później zaczęto wytwarzać lodowe desery z wykorzystaniem mleka czy śmietanki. Wcześniej Francesco Procopio przywędrował z Włoch do Francji. Udoskonalił stare receptury, wykorzystując między innymi przepisy arabskie i sycylijskie, i desery lodowe zaczął serwować w pierwszej lodziarni. Założył ją w Paryżu. W późniejszych latach do tych deserów dodawano także mleko, tworząc pierwsze w historii lody rzemieślnicze.