napar z kurkumy
Porady

Napar z kurkumy

Już od dłuższego czasu mamy egzotyczne przyprawy na wyciągnięcie ręki. Cieszy nas to, szczególnie gdy lubimy eksperymentować w kuchni i nie ograniczać się do schaboszczaków, które niektórym się już przejadły. Chętnie więc korzystamy z imbiru oraz cynamonu. W ostatnim czasie sięgamy także po kurkumę. I to nie tylko po to, by wzbogacić nią aromat potrawy, ale również dlatego, że można z niej zrobić smakowity napar.

Cenne złoto dla ubogich

Kurkuma i tak głównie kojarzy nam się z kuchnią. Dość często jest stosowana jako zdecydowanie tańczy zastępnik szafranu. Jeśli tego drugiego nigdy nie użyliśmy podczas przyrządzania potrawy, tak kurkumę zawsze mamy gdzieś między innymi przydatnymi przyprawami. Mówi się o kurkumie nieco ironicznie, że jest “złotem dla ubogich”, kiedy pod pojęciem “złota” ma się na myśli szafran. 

Część kurkumy, znanej również jako ostryż długi (choć rzadko używamy tej nazwy), jaką wykorzystujemy, jest jej kłącze. Wygląda na pierwszy rzut oka, jak nieco delikatniej ukształtowany imbir. Zresztą nie zrodziło się ono z przypadku. Są bowiem ze sobą spokrewnione. Czar ten nieco pryska, kiedy przekroimy kurkumę, wówczas ujrzymy, że pod skórką jest ona wyraziście pomarańczowa. Sprawdza się jako barwnik, nawet szczypta kurkumy dodana do dania (na przykład ryżu) nada mu miły dla oka złocisty blask.

Używamy zarówno kłącza jak i rośliny w formie sproszkowanej. Napar przyrządzimy z kurkumy już zmielonej.

Napar z kurkumy – jak zrobić?

Sama kurkuma ma smak lekko gorzkawy, wyczuwamy w niej również aromat pomarańczy. Ma raczej specyficzny smak, dlatego zalecamy ją stosować w rozsądnych dawkach – najpierw mniejszych, a potem ewentualnie większych. Poza tym, robiąc napar powinniśmy użyć jeszcze innych przypraw. Tutaj będzie to cynamon oraz imbir.

Co potrzebujemy, aby zrobić porcję dla dwóch osób? Zagotujmy w garnuszku pół litra wody, wsypmy do niej łyżeczkę kurkumy i ćwierć łyżeczki cynamonu. I kilka plasterków – zależnie od preferencji – imbiru. Następnie gotujmy na małym ogniu przez jakieś 10 minut. Wówczas poczekajmy minutkę, aż składniki opadną na dno. Rzecz pijemy na ciepło bądź zimno. Napar możemy wzbogacić sokiem z cytryny oraz odrobinką zdrowego miodu.