herbata z mlekiem
Porady

Herbata z mlekiem

Pijamy herbatę z różnorodnymi dodatkami. Każdy chyba kojarzy “herbatę żółtą”, czyli wzbogaconą o plasterek cytryny bądź sok z niej. Dość sporą popularnością cieszy się również herbata z mlekiem. W Polsce ma swych miłośników, jednak są kraje, w których cieszy się jeszcze większą sympatią…

Herbata z mlekiem w Polsce i na świecie

Zauważmy najpierw, że z mlekiem pija się głównie zwykłą czarną herbatę, na przykład angielską “breakfast tea”. Choć w zamierzchłych czasach, kiedy herbata była nowością w Europie, kobiety lubiły rozcieńczać mlekiem… zieloną herbatę. Czy im to smakowało? Trudno sobie wyobrazić. Oczywiście każdy może spróbować, być może przypadnie mu do gustu podobna mieszanka, ale – żeby nie było – raczej odradzamy.

Zacznijmy od Polski. Tutaj nazywamy ją często “bawarką”. Skąd się wzięła ta nazwa? Można by pomyśleć, że od Bawarii, czyli znanego powszechnie regionu w kraju naszych zachodnich sąsiadów. Ale sprawa jest dość skomplikowana, tym bardziej, że pewna rodowita Bawarka, zapytana o “bawarkę” nie kryła zdumienia… To temat na osobny artykuł – i nie omieszkamy go przygotować.

Tymczasem udajmy się w rozmaite regiony globu. Najpierw skierujmy kroki na Wyspy Brytyjskie. Zarówno w Anglii jak i Szkocji – ale także Irlandii, która nie zalicza się do Królestwa – zwyczaj picia herbaty z mlekiem jest rozpowszechniony i od lat kultywowany. Warto tu wsponieć o Orwellu. Znamy go głównie jako autora powieści “Rok 1984” czy “Folwark zwierzęcy”, tymczasem napisał on również esej o raczeniu się herbatą. Jaka według niego powinna być idealna herbata? Właśnie z dodatkiem mleka, mocna i bez cukru! Na opinii mistrza pióra chyba można polegać….

Mówisz tea time? Jasne, ale tylko mocna i ze splash of milk.

Herbata z mlekiem jest nie mniej chętnie pita w Indiach. Doszło do tego, że kiedy zamówimy po prostu herbatę, otrzymamy ją z mlekiem. Należy więc zawczasu podkreślić, że chcemy herbatę bez mleka.

Ile mleka w herbacie?

Ktoś powie – OK, chętnie bym spróbował tej herbaty z mlekiem. Tylko jak ją przyrządzić? Rozmaicie. Albo dodajmy do zagotowanego mleka ekstrakt herbaciany, albo na odwrót dodajmy do herbaty mleko. Kolejną wątpliwość może budzić ilość mleka… To już od każdego smakosza zależy, ile go doda. Jeżeli się zaczyna przygodę z mleczną herbatą, zacznijmy od kapki, czy nam podejdzie jej smak… Potem możemy spróbować z większą ilością pożywnego napoju od krowy.

Jeżeli lubimy eksperymentować – spróbujmy z kolejnymi dodatkami, na przykład przyprawami korzennymi jak cynamon, goździki czy aromatyczny kardamon. Odważniejsi mogą wzmocnić napar solidną dawką brandy – czego oczywiście nie rekomendujemy!